for more info in English,please feel free to contact me
HELLEXPO - PHILOXENIA
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2007
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΥΣΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ)
Όταν μου προτάθηκε η συμμετοχή μου στα Εργαστήρια Γεύσης του Συμποσίου με την ανάθεση επιλογής των κρασιών που θα συνοδεύσουν τα θεματικά πιάτα που θα παρουσιαστούν, το θεώρησα σαν μιας μορφής πρόκληση, δεδομένης της ιδιαιτερότητας των δυο αυτών θεμάτων, όχι τόσο για τη μοναδικότητά τους, όσο για τις προεκτάσεις συνέργειας που θα μπορούσαν να προσδώσουν στους τομείς της αναγνωρισιμότητας της ελληνικής γαστρονομίας & της ελληνικής οινοβιομηχανίας στην διεθνή σκηνή, συνδυασμένες με τον νευραλγικό και πολλά υποσχόμενο τομέα του τουρισμού.
Ο άξονας που βασίστηκε αυτή η σκέψη μου έχει να κάνει με την πολύχρονη εμπλοκή μου στη προώθηση των ελληνικών κρασιών στις διεθνείς αγορές και η αναπόφευκτη εμπειρία μου, παρατηρώντας τις κινήσεις άλλων - ήδη αναγνωρισμένων – χωρών στους τομείς αυτούς, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνται αναμφίβολα πρωτοπόρες.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν ότι ουσιαστικά πρόκειται για θέμα marketing & προβολής, η τελική επιλογή των κρασιών δεν θα μπορούσε να μην κινηθεί παρά με βάση τους παράγοντες της διαχρονικά σημαντικής παρουσίας & προσφοράς σε τοπικό & διεθνές επίπεδο των συμμετεχόντων παραγωγών, την ιδιαιτερότητα των οινικών προτάσεών τους, την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους, τις πρωτοποριακές μεθόδους αμπελουργίας & οινοποίησης που εξασκούν και φυσικά, την δεδομένη μέχρι σήμερα οργανωτική δομή των οινοποιείων τους σε σχέση με τον οινικό τουρισμό και την ενημέρωση των φίλων του κρασιού για τη φιλοσοφία ζωής που εκφράζει όλη η οινοπαραγωγική διαδικασία ανά τους αιώνες.
Περιοχές όπως η Σαντορίνη, η Δράμα, η Επανομή, ο Όλυμπος & το Αμύνταιο, αποτελούν πράγματι σήμερα για το ελληνικό κρασί σημεία αναφοράς, τόσο για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στον παγκόσμιο οινικό στίβο, όσο και για την προσφορά τους στην ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών της Ελλάδας, είτε αυτές οινοποιούνται μόνες τους , είτε σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες από όλο τον κόσμο που προσαρμόστηκαν αρμονικά στα τοπικά μικροκλίματα & εδάφη.
Σήμερα, τα κρασιά που θα συνοδεύσουν εξαιρετικά τις γαστρονομικές δημιουργίες που θα δοκιμάσουμε είναι από τα :
ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ – ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΔΡΑΜΑΣ
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΤΗΜΑ ΝΤΟΥΓΚΟΥ – ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΟΡΟΥΣ ΟΛΥΜΠΟΣ
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ)
Όταν μου προτάθηκε η συμμετοχή μου στα Εργαστήρια Γεύσης του Συμποσίου με την ανάθεση επιλογής των κρασιών που θα συνοδεύσουν τα θεματικά πιάτα που θα παρουσιαστούν, το θεώρησα σαν μιας μορφής πρόκληση, δεδομένης της ιδιαιτερότητας των δυο αυτών θεμάτων, όχι τόσο για τη μοναδικότητά τους, όσο για τις προεκτάσεις συνέργειας που θα μπορούσαν να προσδώσουν στους τομείς της αναγνωρισιμότητας της ελληνικής γαστρονομίας & της ελληνικής οινοβιομηχανίας στην διεθνή σκηνή, συνδυασμένες με τον νευραλγικό και πολλά υποσχόμενο τομέα του τουρισμού.
Ο άξονας που βασίστηκε αυτή η σκέψη μου έχει να κάνει με την πολύχρονη εμπλοκή μου στη προώθηση των ελληνικών κρασιών στις διεθνείς αγορές και η αναπόφευκτη εμπειρία μου, παρατηρώντας τις κινήσεις άλλων - ήδη αναγνωρισμένων – χωρών στους τομείς αυτούς, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνται αναμφίβολα πρωτοπόρες.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν ότι ουσιαστικά πρόκειται για θέμα marketing & προβολής, η τελική επιλογή των κρασιών δεν θα μπορούσε να μην κινηθεί παρά με βάση τους παράγοντες της διαχρονικά σημαντικής παρουσίας & προσφοράς σε τοπικό & διεθνές επίπεδο των συμμετεχόντων παραγωγών, την ιδιαιτερότητα των οινικών προτάσεών τους, την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους, τις πρωτοποριακές μεθόδους αμπελουργίας & οινοποίησης που εξασκούν και φυσικά, την δεδομένη μέχρι σήμερα οργανωτική δομή των οινοποιείων τους σε σχέση με τον οινικό τουρισμό και την ενημέρωση των φίλων του κρασιού για τη φιλοσοφία ζωής που εκφράζει όλη η οινοπαραγωγική διαδικασία ανά τους αιώνες.
Περιοχές όπως η Σαντορίνη, η Δράμα, η Επανομή, ο Όλυμπος & το Αμύνταιο, αποτελούν πράγματι σήμερα για το ελληνικό κρασί σημεία αναφοράς, τόσο για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στον παγκόσμιο οινικό στίβο, όσο και για την προσφορά τους στην ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών της Ελλάδας, είτε αυτές οινοποιούνται μόνες τους , είτε σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες από όλο τον κόσμο που προσαρμόστηκαν αρμονικά στα τοπικά μικροκλίματα & εδάφη.
Σήμερα, τα κρασιά που θα συνοδεύσουν εξαιρετικά τις γαστρονομικές δημιουργίες που θα δοκιμάσουμε είναι από τα :
ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ – ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΔΡΑΜΑΣ
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΤΗΜΑ ΝΤΟΥΓΚΟΥ – ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΟΡΟΥΣ ΟΛΥΜΠΟΣ
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ
No comments:
Post a Comment